Generalitat de Catalunya - gencat.cat - Nova finestra

Monuments, paisatges, gastronomia

REVIU LA NOSTRA HISTÒRIA AMB ELS CINC SENTITS

Cuina 1714

Gastronomia 1714

Els monuments de la Ruta 1714 apadrinen alguns plats del s.XVIII que podeu consultar en aquesta secció en la seva versió original i la seva adaptació a l’actualitat. La Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCCG) ha coordinat aquesta tasca a partir d’un estudi de la Universitat de Barcelona a càrrec de la Dra. Maria Ángeles Pérez Samper.

Podeu fer les receptes a casa o bé tastar-les als restaurants que s’han adherit a la campanya de la Ruta 1714 per oferir plats del s.XVII i que lluiran un distintiu.

Si teniu un restaurant i voleu oferir aquests plats contacteu amb la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica o amb Eduard Padró. 

Gastronomia Ruta 1714


 

Receptes de la Ruta 1714

ENTRANTS

AVIRAM

CARN

PEIX

POSTRES

 

Alimentació al s. XVIII

L’alimentació a Catalunya durant el segle XVIII es basava en tres aliments bàsics: el pa, de diferents qualitats i tipus de cereals; el vi, de mala qualitat, més fort o dolç; i la carn, bàsicament d’aviram o de vedella, que era un producte més exclusiu i que es cuinava a l’ast, amb farciment o a l’olla.

Es comencen a utilitzar nous productes procedents d’Amèrica, essencials en la cuina tradicional moderna catalana, com el cacau; la patata, que inicialment es considerava aliment per als animals; el pebrot, cuinat o per fer pebre vermell, i el tomàquet, que sofregit és la base de la gastronomia catalana. També menjaven fruita, tant fresca com seca, combinada amb postres dolces, i es generalitza el cafè.

 

Com es menjava al 1714

Moltes receptes d’aquella època tenen variants salades i dolces. L’ordre de les menges era molt diferent ja que es portaven a taula tots els plats de l’àpat alhora. Generalment, però, se servien per aquest ordre: les fruites i les amanides; els brous o plats amb salses; els rostits i els plats a la graella, i les postres.

Alguns dels plats més comuns de l’època recollits en diferents receptaris catalans són: escudella i carn d’olla; escudella de carbassa; ous remenats amb tomàquet, all i julivert; tortrades d’arròs; aviram rostit, farcit, estofat, agredolç o amb salses; carbassons (sols o farcits amb carns), i peixos en escabetx.


El llibre La cuina del 1714

Llibre La Cuina del 1714A partir del 17 de setembre es posarà a la venda el més complet receptari del segle XVIII adaptat als nostres temps, el llibre La cuina del 1714, gràcies a la feina de cuiners de renom com Sergi de Meià i Benvingut Aligué, entre d’altres.

Aquesta obra – que parteix d’una acurada recerca històrica – ofereix també les transcripcions de les receptes originals i ens explica les variacions més habituals en la seva elaboració segons els gustos de l’època i els estrats socials, tot resseguint els escenaris de la Ruta 1714.

.